Vaccinationer

Vi kommer inte ha fler vaccinationer i föreningens regi! Vi uppmanar all att vända sig till Djursjukhusen!

Varför ska jag vaccinera min kanin?

Det finns två mycket dödliga sjukdomar: Myxomatos (kaninpest) och RVHD (kaningulsot). Vi rekommenderar starkt att ni vaccinerar er kanin mot dessa sjukdomar. Ofta går de i epidemier och ca 90 % av de smittade djuren dör. På grund av att det ifjol blev ett stort epidemiutbrott ställdes de flesta kaninaktiviteter i stora delar av södra Sverige in i augusti och en tid framöver. Normalt finns smittan mer eller mindre tydligt i omlopp vid Malmö/Lund-regionen. Sjukdomarna smittar inte enbart vid direkt kontakt mellan kaniner utan även indirekt via flugor, möss, smittade grönsaker och gräs/hö samt att man själv (via sina kläder och skor) kan föra smittan vidare om man är ute och går där ett sjukt djur har varit mm.

Man bör därför vaccinera i förebyggande syfte enligt följande:

RVHD-vaccinet kan ges ifrån 6 veckors ålder. Dock finns det ett undantag i från denna rekommendation:
Om en kaninunge är född efter en RVHD-vaccinerad hona så har kaninungen medfött grundskydd tills den är ca 12 veckor gammal. Då bör man avvakta tills kaninungen är minst 10 veckor gammal med att vaccinera den. Då räcker det med en enkel omgång, utan uppföljningsdosen.

Däremot om det medfödda RVHD-grundskyddet saknas eller om kaninungen har blivit äldre än ca 3 månader rekommenderas att uppföljningsdosen ges.

Det är endast RVHD-skyddet som ärvs över, se ovan.

Myxomatos-vaccinet kan ges ifrån 4 veckors ålder med en uppföljningsdos ca 3-4 veckor senare. Myxomatos-skyddet ärvs inte över och därför bör myxomatos-vaccinet alltid ges med uppföljningsdoser.

Därefter rekommenderas återkommande vaccinationer med lite olika tidsintervaller, bl.a. beroende på om kaninen används i avel och om den ofta utsätts för smittorisk. Hur ofta som det rekommenderas står utförligt på baksidan av vaccinationsintyget som man får av veterinären vid vaccineringen. Dock rekommenderas generellt att man vaccinerar minst en gång om året. Helst under vår och sommartid för under sommaren och hösten brukar smittorna härjar som mest och de ges i förebyggande syfte med en månads uppbyggnad av antikroppar innan de skyddar fullt ut.

Även om man vaccinerar efter "konstens alla regler" bör man ha i åtanke att inget vaccin skyddar 100 % säkert. Därför så om man misstänker att ett område kan vara smittat bör man kanske försöka undvika det och även ur aspekten att man kanske för sjukdomarna vidare till andra?

Lycka till med att hålla dina kaniner friska!